بیلبورد فارسی – در اوایل دهه‌ی نود، همزمان با آغاز تحریم‌های ایران در دولت باراک اوباما، امپراتوری بابک زنجانی با کمک رضا ضراب (همسر سابق ابرو گوندش) شبکه‌ی بین‌المللی دور زدن تحریم‌های ایران را مدیریت می‌کردند.

به گزارش بیلبورد فارسی، «سپهر خلصه» و «بهزاد لیتو» در اقدامی غیرمنتظره با ترک و موزیک‌ویدئوی سفارشی «بازرگانی»، رپرتاژی آشکار و در نوع خود بی‌سابقه را برای چهره جنجالی و مرموز اقتصاد ایران تهیه و تدارک دیدند.

موزیک ویدئوی «بازرگانی» با نمایی لانگ‌شات از تهران آغاز می‌شود و بلافاصله به پلان بابک زنجانی در پنت‌هاوس کات می‌خورد؛ جایی که بابک زنجانی پشت به دلارهای روی میز، مشغول تماشای پیام‌های بازرگانی است که از شبکه سوم سیمای جمهوری اسلامی پخش می‌شود. در ادامه شخصیت‌های انیمیشنی لیتو و خلصه در کنار تبلیغ مصرف انواع مواد مخدر و ترویج روابط جنسی غیراخلاقی، به تعریف و تمجید غلیظ از بابک زنجانی و ثروت افسانه‌ای او می‌پردازند.

نام بابک زنجانی در اوایل دهه‌ی نود روی زبان‌ها افتاد اما امپراتوری او از سال‌ها قبل و در دهه‌ی هفتاد با خوش‌شانسی محض پایه‌گذاری ‌شد؛ زمانی که او فقط یک سرباز وظیفه بود و به عنوان راننده‌ی «سید محسن نوربخش» -رئیس بانک مرکزی جمهوری اسلامی در دوران ریاست جمهوری اکبر هاشمی رفسنجانی- انتخاب شد. وی در ادامه با جلب اعتماد نوربخش، از طرف وی مسئولیت فروش دلارهای بانک مرکزی را در بازار آزاد بر عهده گرفت.

در آن مقطع قیمت دلار ۳۰۰ تومان بود و بانک مرکزی برای مدیریت نرخ ارز هر روز مبلغ ۱۷ میلیون دلار را برای توزیع در بازار آزاد به بابک زنجانی تحویل می‌داد. به گفته‌ی بابک زنجانی، او به ازای فروش هر دلار به صرافی‌های تهران، یک تومان کارمزد تنظیم بازار دریافت می‌کرد که برای او درآمد روزانه‌ی ۱۷ میلیون تومانی را به همراه داشت. بدین ترتیب بابک زنجانی به سرعت ثروتمند شد.

در اواخر دهه‌ی نود، همزمان با آغاز تحریم‌ها در دولت «باراک اوباما»، امپراتوری بابک زنجانی با کمک «رضا ضراب» (همسر سابق ابرو گوندش) شبکه‌ی بین‌المللی و به کلی سرّی دور زدن تحریم‌های ایران را مدیریت می‌کردند؛ عملکرد موفق زوج زنجانی و ضراب، تزریق قریب به ۱۷ میلیارد دلار ارز به اقتصاد ایران و بی‌اثر شدن تحریم‌های فلج‌کننده‌ی آمریکا را در پی داشت؛ تا جایی که از وی به عنوان بسیجی اقتصادی تجلیل به عمل می‌آمد.

نام بابک زنجانی در مورخ ۱۵ بهمن ۱۳۹۱ به گوش همه‌ی مردم ایران رسید؛ روزی که «محمود احمدی‌نژاد» در یک افشاگری انتحاری، فیلم ملاقات مخفیانه «فاضل لاریجانی» با «سعید مرتضوی» را از مانیتورهای مجلسی که «علی لاریجانی» رئیس آن بود، پخش کرد. در این فیلم فاضل لاریجانی از رئیس وقت سازمان تامین اجتماعی می‌خواهد تا او را به بابک زنجانی وصل کند و در ازای ارائه خدمات غیررسمی به بابک زنجانی یک واحد ویلا مطالبه می‌کند.

اما روزگار سیاه بابک زنجانی در ادامه با پایان دوران ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد و ممنوعیت حضور جریان سیاسی او در ساختار قدرت و در نتیجه پیروزی «حسن روحانی» در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۲ آغاز شد. ائتلاف اصلاح‌طلبان و اعتدالیون برای دستیابی به توافق هسته‌ای با دولت «باراک اوباما» و حزب دمکرات آمریکا قبل از هر چیز نیازمند از کار انداختن شبکه‌ی دور زدن تحریم‌های ایران بود.

در حالی که بابک زنجانی مشغول گرفتن عکس یادگاری با سلبریتی‌ها و شروع سرمایه‌گذاری در سینمای ایران بود، دولت حسن روحانی با هدایت بیژن زنگنه -وزیر نفت وقت ایران- بابک زنجانی، رضا ضراب و شبکه‌ی آن‌ها را لو دادند. در نتیجه میلیاردها دلار از اموال بابک زنجانی در خارج از ایران بلوکه شد. قوه قضائیه به ریاست «آیت‌الله صادق لاریجانی» بابک زنجانی را به اعدام محکوم کرد و رضا ضراب هم در دادگاه‌های آمریکا نقره‌داغ شد.

اما چرخ روزگار یک بار دیگر به کام بابک زنجانی چرخید. بابک زنجانی ده سال پس از صدور حکم اعدام، در دوران ریاست آیت‌الله «محسنی اژه‌ای» بر قوه قضائیه از زندان آزاد شد و در حالی که قیمت دلار در کانال ۸۰ هزار تومان نوسان می‌کرد، بلافاصله امپراتوری خود را احیا کرد. بر اساس اعلام مرکز رسانه قوه قضائیه اموال بلوکه شده بابک زنجانی در مالزی به ایران منتقل و تمام بدهی‌های او به بانک مرکزی تسویه شده است.

بابک زنجانی در حال حاضر با تاسیس شرکت‌هایی جدید، مشغول سرمایه‌گذاری یک میلیارد دلاری در صنعت حمل و نقل زمینی و هوایی، انرژی و رمزارزهاست. در عین حال بیژن زنگنه به عنوان دشمن شماره یک بابک زنجانی منتظر دریافت حکم قضایی سنگینی در خصوص رسوایی کرسنت است.

چهره‌ی خاکستری اقتصاد و سیاست ایران پس از آزادی از زندان فعالیت‌هایش را با توپ پر آغاز کرده و مثل قبل بلندپروازی‌های فرهنگی نیز بخشی از رویاهای او را تشکیل می‌دهد.

بابک زنجانی آنقدر ثروتمند است که اگر تمام رپرهای تجاری رپ‌فارسی را هم بخرد، آخ نمی‌گوید.

منبع: اختصاصی «بیلبورد»


billboard